ВПЛИВ РЕЖИМНИХ ПАРАМЕТРІВ МОДЕЛЮВАННЯ МЕТОДОМ НАПЛАВЛЕННЯ НА ЧАС ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ БПЛА

Автор(и)

  • Л. О. Тумарченко Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна http://orcid.org/0000-0001-7973-7475
  • Є. В. Вишнепольський Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна http://orcid.org/0000-0002-8048-7976

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2023-4-4

Ключові слова:

Моделювання Методом Наплавлення, час виготовлення, режимні параметри, щільність заповнення, дисперсійний аналіз, регресійний аналіз.

Анотація

Мета роботи. Дослідити закономірності впливу режимних параметрів Моделювання Методом Наплавлення - Fused Deposition Modeling (FDM) на час виготовлення деталей.

Методи дослідження. Зразки для дослідження друкували методом FDM на 3д-принтері моделі Profi+. Використовували програмне забезпечення для нарізки CAD-моделі на шари та підготовки G-коду - Slic3rPE. Зразки друкували з використанням філамента ABS+ від компанії MonoFilament. Для статистичної обробки результатів використали програмний комплекс STATISTICA.

Отримані результати.  Досліджено вплив різного поєднання режимних параметрів друку FDM (швидкість друку, висота шару, траєкторія заповнення, відсоток заповнення) на час виготовлення виробів. Встановлено основні фактори, що впливають на час виготовлення: швидкість друку, висота шару, щільність заповнення та взаємодія цих факторів.

Наукова новизна. Аналіз залежності часу друку від висоти шару та щільності заповнення показав, що при виборі товщини шару 0,15 мм та 25 % заповнення та товщини шару 0,3 мм та 100 % заповненні час друку виявився майже однаковим. Встановлено, що для висоти шару 0,15мм при швидкості друку 40 мм/с значно збільшується час друку порівняно зі швидкістю друку 80 мм/с, тоді як при виборі висоти шару 0,3 мм – час друку менше і зменшення швидкості друку призводить до невеликого збільшення часу друку порівняно з висотою шару 0,15 мм. Встановлено, що збільшення швидкості друку призводить до зменшення часу друку, а збільшення щільності заповнення – до збільшення часу друку. Так час друку при швидкості друку 40 мм/с та щільності     25 % незначно відрізняється при швидкості 80 мм/с та щільності 100 %.

Практична цінність. Отримано регресійне рівняння, що дозволяє прогнозувати вплив режимних параметрів друку FDM на час виготовлення деталей.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

Моделювання процесів в металургії та машинобудуванні