РОЗРОБЛЕННЯ ЛИВАРНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ОДЕРЖАННЯ ЛИТОГО ЗАХИСНОГО МОДУЛЮ ЗА МОДЕЛЯМИ, ЩО ГАЗИФІКУЮТЬСЯ

Автор(и)

  • П. Б. Калюжний Фізико-технологічний інститут металів та сплавів Національної академії наук України, м. Київ, Україна http://orcid.org/0000-0002-1111-4826
  • І. А. Шалевська Фізико-технологічний інститут металів та сплавів Національної академії наук України, м. Київ, Україна http://orcid.org/0000-0002-8410-7045
  • О. Й. Шинський Фізико-технологічний інститут металів та сплавів Національної академії наук України, м. Київ, Україна http://orcid.org/0000-0001-6200-0709

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2023-4-2

Ключові слова:

сталеві виливки, лиття за моделями, що газифікуються, ливникова система, комп’ютерне моделювання, техно-логічний процес, заливання, тверднення, ливарні дефекти.

Анотація

Мета роботи. Розроблення ливарної технології одержання порожнистого виливка захисного модулю литтям за моделями, що газифікуються.

Методи дослідження. Використано комп’ютерне моделювання ливарних процесів та проведено практичні експерименти.

Отримані результати. На основі аналізу процесів при заливанні металу за допомогою комп’ютерного моделювання встановлено гідродинамічні умови заливання виливка захисного модулю з різними ливниковими системами. При верхній розосередженій ливниковій системі заповнення відбувається від центру до країв, при цьому гідродинамічний натиск металу обумовлює нерівномірне заливання стінок виливка, в результаті чого формується великий фронт потоку металу. При нижній односторонній ливниковій системі площа фронту потоку зменшується, а заповнення форми відбувається рівномірно, що усуває вірогідність утворення обвалів. Результати моделювання процесів тверднення металу продемонстрували, що у виливку модуля відсутні усадкові раковини, але є незначна мікропоруватість, обумовлена конструкцією виливка.

Наукова новизна. Визначено, що утворення дефекту обвал у виливку з верхньою ливниковою системою при литті за моделями, що газифікуються, відбувається через великий фронт потоку металу, який призводить до надмірного виділення газів і формування умов низького вакууму в стрижневих частинах ливарної форми, внаслідок чого при ударній дії струменя металу відбувається локальне руйнування піску.

Практична цінність. Оптимізовано ливникову систему та в цілому технологічний процес одержання зі сталі литих захисних модулів литтям за моделями, що газифікуються.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів