ТРИВИМІРНА ЗАДАЧА ТЕПЛОПРОВІДНОСТІ ДЛЯ БАГАТОШАРОВОЇ ПЛИТИ З НЕІДЕАЛЬНИМ ТЕПЛОВИМ КОНТАКТОМ МІЖ ШАРАМИ

Автор(и)

  • Н. М. Антоненко Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна https://orcid.org/0000-0002-0427-6499
  • І. Г. Ткаченко Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна https://orcid.org/0000-0002-4232-2484

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2023-3-8

Ключові слова:

багатошарова плита, температура, теплопровідність, неідеальний тепловий контакт, подвійне інтегральне перетворення Фур’є, функція податливості.

Анотація

Мета роботи. Отримати аналітичний вираз для обчислення температури в точках багатошарової плити при умові неідеального теплового контакту між її шарами та представити його в зручному для чисельної реалізації вигляді. Дослідити вплив коефіцієнту теплового опору на розподіл температури в шарах плити.

Методи дослідження. Для розв’язання поставленої задачі використано метод інтегральних перетворень (подвійне інтегральне перетворення Фур’є) та метод функцій податливості.

Отримані результати. У вигляді невласних інтегралів Фур’є отримано формули для обчислення температури в будь-якій точці багатошарової плити. Чисельні результати проведено для тришарових плит, на зовнішніх поверхнях яких задано рівномірно розподілене по квадрату теплове навантаження (інтенсивність теплового навантаження на нижній межі в 10 разів більше, ніж на верхній). Отримано розподіли температури, які ілюструють вплив коефіцієнту теплового опору на розподіл температури в точках нижніх меж першого та другого шарів. Збільшення коефіцієнту теплового опору призводить до зменшення температури в точках зазначених меж. Запропонований метод може бути використаний для визначення розподілу температури в плитах з будь-якою скінченою кількістю шарів.

Наукова новизна. Уперше методом функцій податливості розв’язано просторову задачу теплопровідності для шаруватої плити з неідеальним тепловим контактом між шарами. Раніше цим методом розв’язувались лише двовимірна та вісесиметрична задачі такого типу.

Практична цінність. Отримані результати можуть бути використані в якості тестових при проведенні аналогічних розрахунків іншими методами. При проектуванні шаруватих конструкцій, опираючись на результати чисельних розрахунків, можна підбирати їх елементи з необхідними тепловими характеристиками.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-11

Номер

Розділ

Моделювання процесів в металургії та машинобудуванні