ВПЛИВ ЕЛЕКТРОШЛАКОВОГО НАПЛАВЛЕННЯ НА ХІМІЧНИЙ СКЛАД НЕМЕТАЛЕВИХ ВКРАПЛЕНЬ І ЗОНИ СПЛАВЛЕННЯ

Автор(и)

  • Є. М. Парахнєвич Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна https://orcid.org/0000-0002-6674-5609

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2023-3-6

Ключові слова:

електрошлаковий переплав, неметалеві вкраплення. перехідна зона, мікроструктура, морфологія.

Анотація

Мета роботи. Потрібно визначити фактори, які впливають на хімічний склад зони сплавлення і неметалевих вкраплень при проведенні електрошлакового наплавлення, яке використовується при відновленні деталей залізничного транспорту, а саме електровозів марок ЧС-4, ЧС-6, ЧС-8 і ін.

Методи дослідження. Хімічний склад неметалевих вкраплень досліджували на установці рентгеноспектрального мікроаналізу «CAMECA» і растровому електронному мікроскопі «SUPRA 40 WDS» виробництва Carl Zeiss (Німеччина). Похибка вимірювань – не більше 1 %. Природу неметалевих вкраплень (мікроструктуру, морфологію і топографію) вивчали петрографічним методом за допомогою комплексної методики. Зразки для досліджень вирізали з металу дослідних наплавлень таким чином, щоб зона сплавлення знаходилася посередині зразка. Для виявлення зони сплавлення проводилося хімічне травлення металу 4 % розчином сірчаної кислоти.

Отримані результати. В результаті вивчення хіміко-мінералогічної природи неметалевих вкраплень показано, що в металі основи (сталь Ст.3) при наближенні до зони сплавлення зменшуються кількість і розміри неметалевих вкраплень, а також змінюються їх форма, мікроструктура і склад. В зоні нагріву (безпосередньо біля зони сплавлення) практично відсутні неметалеві вкраплення.

Наукова новизна. Показано, що вміст елементів від металу основи до наплавленого практично не змінюється за винятком хрому, вміст якого плавно підвищується від сталі Ст.3 до сталі 12Х13 по зоні сплавлення.

Практична цінність. Результати роботи дозволяють пояснити вплив електрошлакового відновлення деталей електровозів на якість зони сплавлення і пояснити механізм виникнення дефектів структури і можливі види неметалевих вкраплень в результаті наплавлення.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-11

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів