ВИЗНАЧЕННЯ ЗАЛЕЖНОСТІ ВПЛИВУ СУМІШІ ГАЗІВ НА ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ КАТОДІВ ДЛЯ ІОННО-ПЛАЗМОВОГО НАПИЛЕН-НЯ

Автор(и)

  • О. C. Омельченко Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна https://orcid.org/0000-0001-8925-4178
  • Н. В. Шалева Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна https://orcid.org/0000-0002-6571-0359
  • В. C. Єфанов Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна https://orcid.org/0000-0002-6363-4081

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2023-3-5

Ключові слова:

нікелевий сплав, плавка, злиток, катод, структура, інертний газ, захисна атмосфера, аргон, гелій.

Анотація

Мета роботи. Удосконалення технологічних режимів виплавки катодів, що розпилюються, на основі нікелю системи Ni-Cr-Al-Y з метою підвищення їх якості, а саме – зменшення загальної кількості дефектів у вигляді несуцільностей, пор, непроплавів і підвищення гомогенності структури і хімічного складу та використання у якості захисної атмосфери інертних газів, найбільш розповсюдженими з яких є гелій та аргон.

Методи дослідження. Вдосконалено обладнання, зокрема, вакуумно-дугова установка була доукомплектована рампою і балоном з гелієм. Отримані пробні зразки у вигляді «шайб» (діаметром 127 мм і товщиною                  40 мм), які використовувалися для дослідження мікроструктури і хімічного складу. Відпрацьовано режими переплаву. Дослідження хімічного складу проводили із застосуванням багатоцільового растрового електронного мікроскопа РЕМ 106І, оснащеного системою мікроаналізу.

Отримані результати. На підставі результатів досліджень впливу концентрації суміші газів на структуру та склад катодів встановлені технологічні режими плавлення, що дозволило поліпшити показники якості та економічні показники досліджуваних катодів. Це позитивно позначиться на кількості браку катодів, працездатності деталей з покриттям та ресурсу авіаційних двигунів в цілому.

Наукова новизна. Визначено залежність впливу концентрації суміші газів (аргон-гелій), що дозволило отримати оптимальне співвідношення захисних газів. При співвідношенні газів 70/30 % отримані максимально якісні катоди, на яких проводили подальші дослідження.

Практична цінність. Якість нанесення покриттів визначається режимами нанесення і якістю самого катода. Один з методів - пошарове сплавлення катодів в мідному водоохолоджуваному кристалізаторі. Запропоновано оптимальне співвідношення захисних газів  для отримання якісних катодів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-11

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів