РЕГУЛЮВАННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПІЩАНО-ГЛИНЯСТИХ ФОРМУВАЛЬНИХ СУМІШЕЙ ДОБАВКАМИ ФОСФАТІВ НАТРІЮ

Автор(и)

  • Р. В. Лютий Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0001-6655-6499
  • М. М. Федоров Донбаська державнамашинобудівна академія, м. Краматорськ, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0002-2149-5861
  • М. А. Фесенко Державне НДІ МВС України, Київ, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0001-8218-4154
  • Д. В. Люта Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0002-5247-4713

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2023-2-6

Ключові слова:

виливок, властивості, ливарна форма, міцність, оборотна суміш, формувальна суміш, фосфати натрію.

Анотація

Мета роботи. Вивчення впливу добавок фосфатів натрію на властивості оборотної піщано-глинястої суміші в сирому і сухому стані для підвищення якості виливків із залізовуглецевих і алюмінієвих сплавів.

Методи дослідження. Використано оборотну формувальну суміш на основі кварцового піску та каолінової глини. Досліджено вплив трьох добавок (триполіфосфат натрію, гексаметафосфат натрію та пірофосфат натрію) в кількості від 0,5 до 2,0 %. Визначено властивості: вміст глинястої складової, міцність, газопроникність, обсипаємість, текучість, формувальність, ущільнювальність суміші – за стандартними методиками.

Отримані результати. Досліджено ефективні добавки для забезпечення можливостей багаторазового використання оборотних формувальних піщано-глинястих сумішей. Особливу увагу приділено регулюванню властивостей суміші в сухому стані, оскільки це питання на сьогодні значно менше досліджено. З цією метою вперше використано фосфати натрію, які виробляються хімічною промисловістю в достатній кількості. Як матеріали, які впливають на властивості суміші в цілому, їх раніше не розглядали.

Наукова новизна. Вперше встановлено позитивний вплив добавок фосфатів натрію на фізико-механічні властивості оборотних піщано-глинястих сумішей (міцність та обсипаємість). Цей вплив проявляється в тому, що вказані добавки сприяють незначному покращенню властивостей у сирому стані і дуже значному покращенню цих властивостей в сухому стані. На важливі технологічні властивості (текучість, ущільнювальність, формувальність) вплив практично відсутній.

Практична цінність. За результатами проведених експериментів рекомендовано використовувати добавки триполіфосфату або гексаметафосфату натрію в кількості від 0,5 до 1,0 % для значного покращення властивостей піщано-глинястих ливарних форм у сухому стані. Використання цих добавок усуває появу поверхневих дефектів у литих деталях із алюмінієвих та залізовуглецевих сплавів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-20

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів