Це застарівша версія, яка була опублікована 2023-04-25. Прочитайте найбільш нову версію.

ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЗЕРНА АУСТЕНІТУ В КОНСТРУКЦІЙНИХ ЛЕГОВАНИХ СТАЛЯХ

Автор(и)

  • І. M. Куницька Державне підприємство «Український науково-дослідний інститут спеціальних сталей, сплавів та феросплавів (ДП «УкрНДІспецсталь»), Ukraine https://orcid.org/0000-0002-5408-2326
  • О. Я. Ястребова Національний університет "Запорізька політехніка", м. Запоріжжя, Ukraine
  • В. Т. Рубан Національний університет "Запорізька політехніка", м. Запоріжжя, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2339-1035
  • А. В. Джус Національний університет "Запорізька політехніка", м. Запоріжжя, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6474-0732
  • В. Ю. Ольшанецький Національний університет "Запорізька політехніка", м. Запоріжжя, Ukraine http://orcid.org/0000-0002-9485-4896

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2023-1-6

Ключові слова:

конструкційні леговані сталі, відповідальні деталі, повітряні літальні апарати, розмір аустенітного зерна, межі зерен, мікроструктура, шкали, методика, стандарти, реактиви, розчин пікринової кислоти.

Анотація

Мета роботи. Встановлення ефективних та коректних методик виявлення зеренної структури в конструкційних середньовуглецевих сталях з урахуванням рекомендацій сучасних стандартів (ДСТУ ISO, ASTM, ГОСТ) з метою достовірного визначення величини аустенітного зерна, здавання в експлуатацію металу з відомою та необхідною, згідно нормативно-технічної документації (технічних вимог, креслень), якістю.

Методи дослідження. Проведено металографічний аналіз мікроструктури та оцінювання зерна шляхом порівняння зображення, виявленого на полірованих і травлених з використанням різних хімічних реактивів мікрошліфах термополіпшуваної сталі 40ХН2МА-Ш з еталонами шкал стандартів.

Отримані результати. Дослідженнями конструкційної легованої сталі 40ХН2МА-Ш встановлено, що найбільш ефективним реактивом, який найкраще виявляє межі вихідних аустенітних зерен в середньовуглецевих легованих сталях є стандартний реактив – насичений водний розчин пікринової кислоти. В результаті травлення у цьому реактиві формується видиме зображення зеренної структури у вигляді чіткого контрасту світлих ділянок тіла зерна та темних ліній меж зерен, що дозволяє виконати коректне порівняння структури із зображеннями еталонів на шкалах.

Наукова новизна. На прикладі термополіпшуваної сталі 40ХН2МА-Ш розглянуто шляхи з подальшого розвитку уявлень щодо вибору ефективного хімічного реактиву з метою виявлення та формування видимої, згідно вимог методичних стандартів зеренної структури в конструкційних середньовуглецевих сталях, належного і достовірного оцінювання величини аустенітного зерна з використанням еталонів шкал стандартів.

Практична цінність. Запропонована коректна методика виявлення вихідного аустенітного зерна, яка дозволяє достовірно визначити величину зерна та якість з цього параметру різних конструкційних сталей, у тому числі для виготовлення відповідальних деталей повітряних та космічних літальних апаратів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-20 — Оновлено 2023-04-25

Версії

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів