Це застарівша версія, яка була опублікована 2023-01-05. Прочитайте найбільш нову версію.

ЗВ’ЯЗОК МІЖ ПЕРЕРИВЧАСТОЮ ПЛАСТИЧНОЮ ТЕЧІЄЮ ТА ДЕФОРМАЦІЙНИМ ЗМІЦНЕННЯМ НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВОЇ СТАЛІ

Автор(и)

  • І.О. Вакуленко Український державний університет науки і технологій, м. Дніпро, Ukraine
  • С.О. Плітченко Український державний університет науки і технологій, м. Дніпро, Ukraine
  • Д.М. Болотова Дніпровський ліцей залізничного транспорту, м. Дніпро, Ukraine
  • О.М. Перков Інститут чорної металургії НАН України, м. Дніпро, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2022-2-4

Ключові слова:

розмір зерна фериту, дислокація, деформація Людерса, деформаційне зміцнення.

Анотація

Мета роботи. Визначення умов зникнення ділянки переривчастої течії та її вплив на деформаційне зміцнення низько вуглецевої сталі.

Актуальність. Використання низьковуглецевих сталей з ділянкою переривчастої течії для штампування має суттєве обмеження. На підставі цього, питання впливу розміру зерна фериту на виникнення переривчастої течії є актуальними для визначення оптимального структурного стану сталей, що призначені для глибокої витяжки.

Методи дослідження. Структуру зразків досліджували під світловим мікроскопом, розмір зерна фериту визначали за методиками кількісної металографії. Механічні властивості сталі визначали при розтяганні, за кімнатної температури і швидкості деформації 10-3 с-1. Характеристики зародження пластичної течії і параметри деформаційного зміцнення визначали за аналізом кривих розтягу в логарифмічних координатах. В області однорідного деформаційного зміцнення, деформацію порушення прямо пропорційного співвідношення lgσ-lgε визначали як момент формування дислокаційних структур з визначеною періодичністю.

Отримані результати. Збільшення розміру зерна фериту супроводжується зменшенням ділянки переривчастої течії і зсувом моменту формування дислокаційної чарункової структури в бік малих пластичних деформацій. Швидкість деформаційного зміцнення в області однорідного деформаційного зміцнення і деформація Людерса зв’язані обернено пропорційним співвідношенням. За надмірно великих розмірів зерна фериту складнощі підтримки умов рівномірного розподілу ліній ковзання становлять одну з причин зникнення ділянки переривчастої течії на кривих деформації низьковуглецевої сталі.

Наукова новизна. При збільшенні розміру зерна фериту деформація початку розпаду рівномірного розподілу дислокацій на періодичні структури, зсувається в бік зменшення. При цьому, підвищення спроможності металу до деформаційного зміцнення при формуванні смуги деформації сприяє зменшенню протяжності ділянки переривчастої течії.

Практична цінність. Визначення характеру впливу розміру зерна фериту низьковуглецевої сталі на характеристики деформаційного зміцнення та формування дислокаційних періодичних структур, можуть бути корисними при визначенні оптимального структурного стану сталі для глибокої витяжки.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-05

Версії

Номер

Розділ

Структуроутворення. Опір руйнуванню та фізико-механічні властивості