ВПЛИВ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ВИСОКОХРОМИСТОГО ЧАВУНУ НА ВМІСТ ХРОМУ У ЗОНАХ БІЛЯ КАРБІДІВ ПІСЛЯ ВІДПАЛУ ПРИ 720 °С

Автор(и)

  • В.В. Нетребко Національний університет "Запорізька політехніка", м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2022-2-2

Ключові слова:

високохромистий чавун, металева основа, карбіди, розподіл хрому, корозія.

Анотація

Мета роботи. Підвищення корозійної стійкості зносостійких високохромистих матеріалів, що працюють в умовах рідкого абразивного середовища, дозволяє збільшити експлуатаційну стійкість виробів з цих матеріалів, що є важливим завданням матеріалознавства. Однією з основних причин виникнення руйнівних корозійних процесів є нерівномірність розподілу хрому в металевій основі, що призводить до утворення мікрогальванічних пар на поверхні деталей, що знаходяться в електролітичному середовищі. Створення зносостійких високохромистих сплавів, в металевій основі яких не утворюються мікрогальванічні пари, є перспективним напрямком підвищення корозійної стійкості таких матеріалів. Дослідження процесів розподілу хрому після термічної обробки деталей з високохромистих чавунів, а саме формування зон металевої основи біля карбідів було здійснено.

Методи дослідження. Аналітичний огляд публікацій. Металографічний, мікроструктурний та локальний мікро-рентгеноспектральний аналізи. Математичне модулювання процесів.

Отримані результати. Виявлено, що в процесі термічної обробки в високохромистих чавунах утворюються структури із значною ліквацією хрому. Встановлено, що після відпалу виливок при 720 °С мінімальний вміст хрому в металевій основі спостерігається у зонах біля карбідів, а максимальний у центральних частинах зерен. Наявність в металевій основі зон із вмістом хрому більше 12 % (позитивний потенціал) і менше 12 % (негативний потенціал) призводить до утворення мікрогальванічних пар, що є головною причиною пришвидшення корозійного руйнування. Визначена залежність вмісту хрому в зонах біля карбіду після відпалу при 720 °С від хімічного складу чавуну.

Наукова новизна. Запропоновано математичну модель визначення вмісту хрому в зонах біля карбідів після відпалу при 720 °С з витримкою 9 годин від хімічного складу чавуну в системі Fe-C-Cr-Mn-Ni. Це дозволяє прогнозувати вміст хрому у зонах біля карбів та запобігати утворенню мікрогальванічних пар.

Практичне значущість. Отримана залежність (математична модель) може бути використана при розробці складів високохромистих зносостійких чавунів, з підвищеної корозійною стійкістю та оброблюваністю різанням.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-05 — Оновлено 2023-01-09

Версії

Номер

Розділ

Структуроутворення. Опір руйнуванню та фізико-механічні властивості