ПІДВИЩЕННЯ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ МАЛОВУГЛЕЦЕВИХ НИЗЬКОЛЕГОВАНИХ СТАЛЕЙ НОРМАЛІЗАЦІЄЮ І ГАРТУВАННЯМ З ВИТРИМКОЮ У МІЖКРИТИЧНОМУ ІНТЕРВАЛІ ТЕМПЕРАТУР

Автор(и)

  • Л. С. Малінов ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Ukraine
  • В. Л. Малінов ПІІ ООО «Бюро Верітас Україна», м. Маріуполь, Ukraine
  • Д. В. Бурова ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2022-1-4

Ключові слова:

нормалізація, гартування, міжкритичний інтервал температур, мартенсит, нижній бейніт, карбіди, механічні властивості.

Анотація

Мета роботи. Показати можливість підвищення у досліджених конструкційних сталей механічних властивостей застосуванням технологій нормалізації та гартування, що включають витримку в МКІТ, а також нагрівання на типову температуру аустенітизації до або після витримки в МКІТ.

Методи дослідження. Застосовувалися дюрометрічний, металографічний та рентгенівський методи дослідження. Визначалися механічні властивості при розтягуванні та ударна в’язкість. Ці властивості порівнювалися з отриманими у досліджуваних сталей після типової термообробки.

Результати. Показано, що технології нормалізації та гартування з витримкою в МКІТ, а також нагріванням до або після неї на типову температуру аустенітизації підвищують механічні властивості досліджених сталей порівняно з рівнем їх після типової термообробки.

Наукова новизна. Використані інноваційні технології, які включають витримку у МКІТ, а також нагрівання до або після неї на типову температуру аустенітизації, що показали свою ефективність.

Практична цінність. Запропоновано для практичного застосування технології нормалізації та гартування, які включають витримку у МКІТ, а також нагрівання до або після неї на типову температуру аустенітизації.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-28

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів