ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ СПІВВІДНОШЕННЯ ВМІСТУ Si/Mn НА ДЕНДРИТНУ СТРУКТУРУ СТАЛЕЙ ДЛЯ ЗАЛІЗНИЧНИХ ОСЕЙ

Автор(и)

  • О. І. Бабаченко Інститут чорної металургії ім. З. І. Некрасова НАН України (ІЧМ НАНУ), м. Дніпро, Україна
  • Т. В. Балаханова Інститут чорної металургії ім. З. І. Некрасова НАН України (ІЧМ НАНУ), м. Дніпро, Україна
  • О. А. Сафронова Інститут чорної металургії ім. З. І. Некрасова НАН України (ІЧМ НАНУ), м. Дніпро, Україна
  • Г. А. Кононенко Інститут чорної металургії ім. З. І. Некрасова НАН України (ІЧМ НАНУ), м. Дніпро, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2022-1-1

Ключові слова:

вуглецеві сталі, залізничні осі, дендритна структура, хімічна неоднорідність, деформаційна пророблюваність.

Анотація

Мета роботи. Дослідження впливу різної загальної концентрації та співвідношення вмісту Si і Mn  на дендритну структуру і лікваційну неоднорідність литої вуглецевої сталі, та її трансформацію після гарячої пластичної деформації.

Методи дослідження. Для визначення впливу  вмісту Si і Mn були виготовлені дослідні зливки зі змінюваним хімічним складом в межах марочного для трьох марок сталі, які використовуються для виготовлення залізничних осей – марка ОС за ДСТУ 31334, F за AAR M 101 і EA1N за EN 13261. Для визначення дендритної структури використовувався мікроструктурний аналіз після травлення у пікраті натрію.

Отримані результати. Виконано порівняльний аналіз мікроструктури дослідних плавок сталей зі змінюваним хімічним складом. Встановлено співвідношення вмісту в сталі Si і Mn в литому стані. Показано істотний вплив загальної розкисненості в сталі на формування неоднорідності мікротвердості за перерізом зливка вуглецевої сталі і мікронеоднорідність структури окремих ділянок. Було виявлено, що після деформації найбільш пророблюваними виявилися центральні зони (особливо в сталі з хімічним складом в межах марки EA1N, яка характеризується підвищеним вмістом Mn).

Наукова новизна. Вивчення впливу коливань вмісту базових елементів вуглецевої сталі призводить для розвитку уявлень про формування дендритної структури і лікваційної неоднорідності в сталях для залізничних осей.

Практична цінність. Знання принципів утворення ліквації необхідне для визначення подальших режимів деформаційної і термічної обробки не тільки безперервно литих заготовок або зливків, а й кінцевої продукції.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-28

Номер

Розділ

Структуроутворення. Опір руйнуванню та фізико-механічні властивості