Вплив умов деформування титанових сплавів на якість поверхні пера компресорних лопаток

Автор(и)

  • О. Я. Качан Національний університет "Запорізька політехніка", м. Запоріжжя, Україна
  • С. О. Уланов Національний університет "Запорізька політехніка", м. Запоріжжя, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2021-3-5

Ключові слова:

точне штампування, заготовка лопатки, титанові сплави, температура деформації, макроструктура, мікроструктура, якість, поверхня.

Анотація

Мета роботи. Підвищення якості виготовлення заготовок лопаток компресора з титанових сплавів точним штампуванням.

Методи й обладнання для дослідження. Дослідження проводилися точним штампуванням заготовок лопаток з титанового сплаву ВТ8 компресора авіаційного двигуна Д-436 при різній температурі деформації.

Точне штампування деталей проводилося за один хід інструмента з попередньої заготовки, яку отримано  видавлюванням із прутка діаметром 30 мм.

Дослідження поверхні заготовки проводилось після обробки рентгеноспектральним аналізом на растровому електронному мікроскопі JSM6360LA.

Мікротвердість вимірювали на приладі ПМТ-3 при навантаженні 50 г.

Дослідження точним штампуванням також проводилось на лопатках зі сплаву
ОТЧ-1 вхідного напрямного апарата КВТ вертолітного двигуна Д-136 і на робочих лопатках компресора авіаційного двигуна Д-36 з титанового сплаву ВТ3-1.

Отримані результати. Показано, що умови деформування заготовок лопатки з титанового сплаву точним штампуванням впливають істотно на якість її поверхні (макроструктуру й мікроструктуру). На макроструктуру й мікроструктуру поверхні при точному штампуванні лопаток з титанових сплавів впливає температура деформації металу.

Наукова новизна. Установлено, що при точному штампуванні заготовок лопаток з титанових сплавів на якість їх поверхні істотний вплив має температура деформації. Визначено значення температури деформації, що забезпечують значний рівень якості поверхні пера лопаток при точному штампуванні.

Практична цінність. Отримані результати дозволили розробити багатоперехідне штампування заготівель лопаток з титанових сплавів, коли застосовується дробова деформація за один перехід, яка не перевищує 30 %.

Температура нагрівання проміжної заготовки під деформацію повинна бути максимально близької до Тпл у межах ± 10 °С.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-07

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів