Технологічні основи виготовлення інструменту з штампової сталі 4Х3Н5М3Ф

Автор(и)

  • О. М. Сидорчук Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, м. Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2021-3-3

Ключові слова:

штампова сталь, лігатура, хімічний склад, термічна обробка, властивості, структура, фазово-структурний стан.

Анотація

Мета роботи. Збільшити інтервал експлуатації (вище критичної точки сталі А3 та нижче А1) штампового інструменту дослідної сталі з регулюванням аустенітного перетворення при експлуатації для гарячого деформування міді та мідного сплаву.

Методи дослідження. Металографічний аналіз дослідної сталі.

Одержані результати. Дослідно-промислові випробування матриць штампового інструменту зі сталі 4Х3Н5М3Ф для гарячого деформування (пресування) міді марки М1, показало підвищену стійкість, яка використовується на заводі «Спецлитьё» (м. Дніпро, Україна). Скорегований хімічний склад (4Х4Н5М4Ф2) та оптимізований режим термічної обробки сталі з регулюванням аустенітного перетворення при експлуатації сприяло до підвищення її теплостійкості.

Наукова новизна. Розроблено лігатуру системи Fe-Ni-Mo-V-Mn для дошихтовки  базової сталі 4Х5МФ1С для одержання сталі з регульованим аустенітним перетворенням марки 4Х3Н5М3Ф. В процесі часткової перекристалізації легованої конструкційної сталі 4Х3Н5М3Ф утворюється сфероїдизована карбідна складова, що спричинює на поліпшення механічної обробки заготовки для виготовлення матриць штампового інструменту.

Практична цінність. Скорочено технологічну операцію, а саме термо-деформаційну обробку (ковку) зливків, одержаних за технологією електрошлакового переплаву. Для полегшення механічної обробки різанням заготовки при виготовленні матриць з штампової сталі 4Х3Н5М3Ф, було запропоновано провести часткову перекристалізацію, а саме неповний відпал за температури 750±20 °С. Показана можливість використання штампової сталі (4Х3Н5М3Ф) з регульованим аустенітним перетворенням при експлуатації для широкого інтервалу температур експлуатації гарячого деформування міді марки М1 та мідно-нікелевого сплаву марки МНЖ 5-1 (600–620 °С та 900–950 °С, відповідно) з підвищеним ресурсом експлуатації.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-07

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів