Розрахунок балки змінного перерізу на пружній основі квазіаналітичним методом з урахуванням граничних умов

Автор(и)

  • П.К. Штанько Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine
  • С.Л. Рягін Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine
  • І.А. Гелетій Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine
  • А.В. Кононенко Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2021-2-12

Ключові слова:

балка змінного перерізу, пружна основа, нелінійне диференційне рівняння, квазіаналітичний метод, апроксимація, граничні умови, система лінійних алгебраічних рівнянь, наближене рішення, похибка.

Анотація

Мета роботи. Удосконалення квазіаналітичного методу рішення нелінійних диференційних рівнянь та його апробація стосовно балок змінного перерізу на пружній основі з двома коефіцієнтами постелі.

Методи досліджень. До рішення системи лінійних алгебраічних рівнянь, що утворюється після підстановки у нелінійне диференційне рівняння апроксимуючої функції з постійними коефіцієнтами (наприклад – степеневої) та задання набору фіксованих значень змінної, граничні умови додаються у вигляді необхідної кількості відповідним чином перетворених рівнянь. У випадку подальшого аналітичного вирішення загальна кількість рівнянь має відповідати кількості постійних коефіцієнтів.

Отримані результати. У ході апробації була визначена пружна лінія трапецієподібної бетонної балки з прямокутним перерізом змінної висоти на пружній основі з двома коефіцієнтами постелі. Усереднена похибка рішення склала 0,06 %. Було досліджено розподіли по довжині балки згинальних моментів та нормальних напружень.

Наукова новизна. Автори не зустрічали у літературних джерелах такий метод рішення нелінійних диференційних рівнянь.

Практична цінність. Запропонований квазіаналітичний метод з реалізованим урахуванням граничних умов може бути використано для рішення диференційних рівнянь будь-якого порядку з нелінійностями різного типу, у тому числі – при розрахунках балок змінного перерізу на пружній основі.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-14

Номер

Розділ

Моделювання процесів в металургії та машинобудуванні