Метод дугової активації основи при збільшенні дистанції плазмового напилення

Автор(и)

  • А.В. Єршов Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine
  • О.А. Зеленіна Национальный университет "Запорізька політехніка", Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2021-2-9

Ключові слова:

плазмове покриття, катодне розпилення, міцність зчеплення, іонно-дугова активація, поверхневі оксиди, дистанція нанесення покриття.

Анотація

Мета роботи полягає у підвищенні працездатності плазмового покриття шляхом розробки метода іонно-дугової активації основи при використанні активуючого електрода, що призводить до збільшення міцності зчеплення покриття внаслідок розпилення поверхневих оксидів основи.

Методи дослідження. Експериментальний та розрахунковий, механічні випробування, оптична мікроскопія. Розробка метода іонно-дугової активації основи деталі при збільшенні дистанції нанесення покриття полягає у використанні активуючого електрода, який розташовано біля поверхні основи для створення додаткової активуючої дуги. Визначено вплив активуючої дуги на міцність зчеплення покриття. Виконано оцінку густини струму активуючої дуги для розпилення поверхневих оксидів основи.

Отримані результати. Знайдено метод дугової активації поверхні основи при збільшенні дистанції нанесення покриття. Показано, що використання активуючої дуги зворотної полярності, яка горить між додатковим електродом та основою призводить до іонного бомбардування поверхні, розпилення поверхневих оксидів та створення мікрократерів на поверхні основи. Внаслідок цього міцність зчеплення підвищується удвічі у порівнянні з міцністю зчеплення, отриманою без використання іонно-дугової активації основи. Проведено розрахунки швидкості катодного розпилення поверхневих оксидів основи та визначено мінімальну густину струму активації основи, що призводить до повного розпилення шару оксидів заданої товщини.

Наукова новизна. Визначено, що незважаючи на швидке окисленні основи в атмосферних умовах, використання методу іонно- дугового очищення поверхні під час нанесення покриття призводить до значного підвищення міцності зчеплення покриття з основою.

Практична цінність. Отримані результати підвищення міцності зчеплення збільшують працездатність, гарантований ресурс роботи плазмового покриття на деталях машин та механізмів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-14

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів