Використання адитивних технологій при виготовленні відцентрових робочих коліс

Автор(и)

  • Т.В. Татарчук National University "Zaporizhzhia Polytechnic", », Zaporizhzhia, Ukraine
  • Ю.С. Кравчук Zaporozhye Aviation College named after O.G. Ivchenko, Zaporizhzhia, Ukraine
  • В.П. Пелих Aerospace University named after M. Y. Zhukovsky «Kharkiv Aviation Institute», Kharkiv, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2021-2-8

Ключові слова:

адитивні технології (АТ), 3D друк, пошарове нарощування, відцентрове колесо (ВК), метод кінцевих елементів (МКЕ), система охолодження (СО), модернізація, повітряна система, пневмосистема, авіаційний компресор.

Анотація

Мета роботи. Аналіз методів виготовлення відцентрових лопаток методами 3D друку на прикладі модернізованої системи охолодження двигуна АІ-450М гелікоптеру Мі-2МСБ.

Методи дослідження: розрахунковий метод кінцевих елементів, аналітичний.

Отримані результати. Проведені дослідження показали, що застосування технологій пошарового друку відцентрового колеса системи охолодження надають наступні можливості та покращення:

- зменшити відсоток відбракування готових виробів у 8–9 разів;

- знизити витрату матеріалу на 300–400 %;

- підвищити швидкість виробництва, дослідів, експериментів та відпрацювання виготовлення робочих елементів за рахунок розробки нових технологій швидкого виробництва (rapid fabrication);

- легкий друк раніше «неможливої» геометрії .

Був проведений аналіз можливих видів виготовлення робочого відцентрового колеса, в роботі проведена розрахункова оцінка термодинамічних параметрів в процесі поетапного нанесення шарів металу. Проблема великого відсотку браку в процесі класичного – механічного фрезерування лопатей була вирішена за рахунок зміни виду виробництва на адитивний.

Наукова новизна. У сучасному світі за рахунок розповсюдження CAD / CAM / CAE / PLM технологій та накопиченню широкої бібліотеки матеріалів відкривається велика кількість новітніх та більш ефективних, з точки зору економії та якості, методів виготовлення вузлів та агрегатів. На прикладі таких гігантів виробництва авіаційних двигунів Rolls-Royce Motor, General Electric та Pratt & Whitney зрозуміло, що використання та розробка новітніх методів об’ємного друку є доцільною.

Практична цінність. Одержані результати мають важливе значення в подальшому процесі виробництва та модернізації гелікоптеру Мі-2 усіх модифікацій з новітніми двигунами, а також для проектів по розвитку будівництва гелікоптерів Україні – МСБ-2 «Надія», МСБ-6 «Отаман», МСБ-8 та інших. Можливість підвищення ефективності виготовлення основних робочих елементів – лопатей дає змогу знизити собівартість вузлів, їх подальшого ремонту, експлуатації. Найголовнішим чинником є підвищення надійності, тай як при виготовленні знижується ймовірність дефектів, що потім не будуть виявлені на етапах проміжного та кінцевого контролю.

 

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-14

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів