Оптимізація конструкції матриць прес-форм

Автор(и)

  • В.М. Плескач Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine
  • В.Ю. Ольшанецький Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2021-2-6

Ключові слова:

напруження, товстостінний циліндр, розрахунок складених циліндрів, міцність, натяг.

Анотація

Мета роботи. Оптимізація методики проєктування і розрахунку складених матриць прес-форм для виготовлення виробів з порошкових матеріалів.

Методи дослідження. Аналіз напружень у стінках суцільного і складеного товстостінного циліндрів та їх існуючих розрахунків.

Отримані результати. У ході роботи досліджено особливості формування напружень у стінці суцільного і складеного товстостінного циліндрів під дією внутрішнього тиску. Проаналізована можливість застосування отриманих результатів для визначення міцності та жорсткості стінки матриці прес-форми для виготовлення виробів з порошкових матеріалів. Визначено обмеження можливості забезпеченні міцності матриці за рахунок лише збільшення її товщини. Показано, що використання матриці, складеної з внутрішнього циліндра і зовнішньої обойми, дозволяє використати оптимальний перерозподіл напружень у стінках такої матриці з метою зменшення її розмірів і відповідно – економії матеріалів на її виготовлення Проаналізовано можливість використання різних, краще пристосованих матеріалів для виготовлення внутрішньої стінки матриці і обойми, що дозволяє знизити витрати на виготовлення прес-форми. Узагальнено методику розрахунку напружень у небезпечних точках стінок матриці при оцінюванні їх міцності і жорсткості. Наведено формули для визначення гарантованого натягу, який забезпечить ефективний перерозподіл напружень у стінках складеної матриці при заданих умовах експлуатації.

Наукова новизна. Оптимізовані та узагальнені підходи до аналізу напружень у стінках складених матриць прес-форм під дією внутрішнього тиску. Наведені математичні залежності, які надають можливість визначити оптимальні розміри елементів прес-форми при дії тиску пресування.

Практична цінність. Запропоновані принципи проєктування і методика розрахунку складених матриць прес-форм для виготовлення виробів з порошкових матеріалів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-14

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів