Властивості жароміцних сплавів на основі нікелю рівновісної кристаллізації

Автор(и)

  • О.А. Глотка National University “Zaporozhye Polytechnic”, Zaporizhzhia, Україна
  • В.Ю. Ольшанецький National University “Zaporozhye Polytechnic”, Zaporizhzhia, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2021-2-3

Ключові слова:

жароміцні сплави рівновісної кристалізації на основі нікелю, міцність, невідповідності (γ/γ'- невідповідність), термостійкість.

Анотація

Метою роботи є отримання прогнозних регресійних моделей, за допомогою яких можна адекватно розрахувати механічні властивості жароміцних сплавів на основі нікелю рівновісної кристалізації без проведення попередніх експериментів.

Методи дослідження. Для пошуку закономірностей було обрано найновіший метод CALPHAD та проведено моделювання термодинамічних процесів фазової кристалізації.

Отримані результати. В результаті експериментальної обробки даних вперше було запропоновано співвідношення легувальних елементів Kg¢, яке може бути використано для оцінки механічних властивостей з урахуванням комплексної дії основних компонентів сплаву. Встановлено закономірності впливу складу на властивості жароміцних нікелевих сплавів рівновісної кристалізації.

Наукова новизна. Показано, що для багатокомпонентних нікелевих систем можна з великою ймовірністю передбачити невідповідність кристалічних ґраток, що суттєво впливає на міцносні характеристики сплавів цього класу. Показано перспективний та ефективний напрямок у вирішенні проблеми прогнозування основних характеристик жароміцних матеріалів на основі нікелю

Практичне значення. На основі інтегрованого підходу для багатокомпонентних жароміцних сплавів на основі нікелю отримані нові регресійні моделі, що дозволяють адекватно прогнозувати властивості за хімічним складом сплаву, що дало змогу вирішити проблему обчислювального прогнозування властивостей за хімічним складом сплаву.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-14

Номер

Розділ

Структуроутворення. Опір руйнуванню та фізико-механічні властивості