Це застарівша версія, яка була опублікована 2021-03-11. Прочитайте найбільш нову версію.

Про методику проєктування та використання порошкових підшипників ковзання

Автор(и)

  • V. Pleskach Національний університет "Запорізька політехніка", Ukraine
  • V. Ol’shanetskii Національний університет "Запорізька політехніка", Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2020-2-6

Ключові слова:

підшипник ковзання, порошкові матеріали, види тертя ковзання, крайовий кут змочування, гідродинамічна теорія змащування

Анотація

Мета роботи. Оптимізація методики проєктування, розрахунку та використання підшипників ковзання; опрацювання рекомендацій щодо застосування порошкових матеріалів і мастил для виробництва підшипників ковзання.

Методи дослідження. Аналіз існуючих розрахунків підшипників ковзання, ефективності роботи підшипника за умов самозмащування та особливостей використання теорії гідродинамічного змащування для розрахунків підшипників ковзання при наявності рідинного змащування.

Отримані результати. З’ясовано та описано область переважного застосування підшипників ковзання, їх основні елементи; наведені рекомендації стосовно розмірів конструктивних елементів підшипників. Проаналізовані основні види тертя ковзання та їх взаємозв’язок з конструкцією підшипника та умовами експлуатації. Проаналізований можливий склад порошкових матеріалів для підшипників ковзання, взаємозалежність пористості підшипника і в’язкості застосовуваного мастила для забезпечення довговічності його експлуатації. Наведені рекомендації щодо конструкції підшипників в умовах рідинного тертя. Узагальнена методика розрахунку працездатності підшипників ковзання. На підставі теорії гідродинамічного змащування запропоновано методику розрахунку підшипників ковзання для умов рідинного змащування, яка забезпечує оптимальні умови експлуатації.

Наукова новизна. Оптимізований вибір порошкового матеріалу та структури для покращення умов змащування. Наведені аналіз впливу хімічного складу мастила на забезпечення максимальної адгезії цього мастила з поверхнею підшипника, а також математичні залежності, які дають можливість коригувати склад мастила шляхом додавання спеціально підібраних мікродобавок. Узагальнені підходи щодо методики розрахунку порошкових підшипників ковзання, які працюють за різних умом тертя.

Практична цінність. Запропоновані практичні методики проєктування і розрахунку підшипників ковзання з порошкових матеріалів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-11

Версії

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів