Вплив складу суміші, що насичує, на формування структури та властивостей дифузійного титанованого шару на сірому чавуні

Автор(и)

  • S Kondrashova Бердянський машинобудівний коледж НУ «Запорізька політехніка»,м. Бердянськ, Україна
  • Ye Saprykin Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна
  • V Naumyk Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2019-2-5

Ключові слова:

сірий чавун1, дифузійне насичення2, титанування3, активатор4, глибини дифузійного шару5, корозійна стійкість6

Анотація

Мета роботи. Вивчення впливу складу суміші, що насичує, на процеси поверхневого дифузійного насичення сірого чавуну.

Методи дослідження. Мікроструктурні дослідження поверхневого шару сірого чавуну, отриманого з використанням сумішей, що насичують, з різними активаторами та їх відсоткового вмісту.

Отримання математичних моделей відповідно до методики симплексно-гратчастого планування експерименту, що відображають залежність глибини дифузійного шару, корозійної стійкості, окислення, коефіцієнта відносної зносостійкості від складу суміші, що насичує. Аналіз отриманих залежностей.

Отримані результати. На основі проведених досліджень встановлено, що при дифузійному титануванні для підвищення корозійної стійкості дифузійного шару в суміш, що насичує, необхідно вводити активатори NH4Cl та NH4F у кількості 10–13 %.

Введення в суміш активаторів NH4Cl та NH4F , що насичує, при дифузійному титануванні в межах 4–6 % забезпечує підвищення окалиностійкості дифузійного титанованного шару в 10–15 разів.

Наукова новизна. Встановлено залежності, що характеризують вплив складу суміші, що насичує, на процеси дифузійного насичення сірого чавуну.

Аналізом отриманих діаграми « властивість-склад» підтверджено, що за рахунок розкладання активаторів в процесі титанування йде утворення галогенідів титану, що призводить до появи активних атомів титану, дифундуючих в матеріал, що насичує.

Практична цінність. Встановлено що найкращі властивості дифузійного титануванного шару спостерігається при використанні в якості активаторів NH4Cl та NH4F при вмісті їх в суміші, що насичує, від 8 до 13 %.

 

 

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Структуроутворення. Опір руйнуванню та фізико-механічні властивості