Вплив хімічного складу і структурної гетерогенності сплаву 06ХН28МДТ на його механізми пітінгування в оборотних водах

Автор(и)

  • O Narivs’kyi Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine
  • S Belikov Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2019-2-1

Ключові слова:

пітінгова корозія сплаву 06ХН28МДТ1, модельні хлоридовмісні оборотні води2, селективне розчинення металів у пітінгах3, хімічний склад4, структура5

Анотація

 Мета роботи. Встановити вплив хімічного складу і структури сплаву 06ХН28МДТ на механізми його пітінгуванння в модельних оборотних водах з pH = 4…8 і концентрацією хлоридів 180 мг/л.

Методи дослідження. Рентгеноспектральний аналіз на спектрометрі СРМ-25, металографічний аналіз на оптичному мікроскопі . Корозійні втрати металів у пітінгах визначали фотометричним методом. Прямолінійні регресійні залежності між корозійними втратами металів у пітінгах ΔCr, ΔNi, ΔFe та параметрами сплаву визначали регресійним аналізом, методом найменших квадратів . Для визначення впливу параметрів сплаву на механізми його пітінгування використовували раніше встановлені характерні особливості селективного розчинення металів у пітінгах.

Отримані результати. Встановлено, що в модельних оборотних водах з pH = 4–6,8 сплав 06ХН28МДТ пітінгує з утворенням стабільних, а з pH = 7 і концентрацією хлоридів 180 мг/л – метастабільних пітінгів. У стабільних пітінгах Cr пришвидшує ΔFe із них, а в метастабільних – навпаки. Це зумовлено напрямком твердофазної дифу зі ї атомів Fe з об’єму сплаву до поверхні стабільних пітінгів та ві д поверхні метастабільних в його об’єм. Тому збільшення вмісту Cr в сплаві сприяє росту стабільних пітінгів та репасивації метастабільних внаслідок зниження інтенсивності їх підростання. Разом з тим виявлено, що чим менші розміри нітридів титану, в околі яких утворюються пітінги, то нижчі ΔFe у метастабільних та стабільних пітінгах. Це зумовлено меншим ступенем дефектності структури аустеніту в околі невеликих за розміром нітридів титану.

Наукова новизна. Cr сприяє росту твердофазної дифузії атомів Fe до поверхні стабільних та від поверхні метастабільних пітінгів у об’єм сплаву. Це сприяє репасивації метастабільних та, відповідно, підростанню стабільних пітінгів. Збільшення розмірів нітридів титану у сплаві сприяє росту кількості дефектів структури аустеніту в їх околі та підростанню стабільних і метастабільних пітінгів.

Постановка завдань. Метою роботи є встановлення впливу хімічного складу і структури сплаву 06ХН28МДТ на механізми його пітінгування на підставі, виявлених характерних особливостей селективного розчинення металів у пітінгах в модельних оборотних водах з pH = 4…8 і концентрацією хлоридів 180 мг/л.

Практична цінність. Виробникам теплообмінників рекомендовано застосовувати плавки сплаву 06ХН28МДТ з мінімальним вмістом Cr нітридами титану не більше 5 мкм.

 

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Структуроутворення. Опір руйнуванню та фізико-механічні властивості