Високоякісні сплави на основі магнію з поліпшеними властивостями для машинобудування

Автор(и)

  • V.A Shalomeev National University «Zaporizhzhya Polytechnic», Zaporizhzhia,
  • E.I Tsivirko National University «Zaporizhzhya Polytechnic», Zaporizhzhia,
  • N.D Aikin Aikin@gmail.comNational University «Zaporizhzhya Polytechnic», Zaporizhzhia,

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2019-1-6

Ключові слова:

магнієвий сплав1, легуючі елементи2, структура3, інтерметалідні включення4, механічні властивості5, жаростійкість6, подрібнення зерна7

Анотація

Мета роботи. Дати теоретичний аналіз і обґрунтований вибір основних легуючих елементів для розробки магнієвих сплавів з високим рівнем властивостей.

Методи дослідження. Металографічний і рентгенівський методи дослідження. Визначення механічних властивостей при розтягуванні (ГОСТ 1497-84) і тривалої міцності при підвищених температурах (ГОСТ 9651-84).

Отримані результати. Показано взаємозв’язок між діаграмами стану і температурою плавлення обраних легуючих елементів з жаростійкістю магнієвих сплавів. Перспективними елементами для поліпшення жаростійкості магнієвих сплавів є Nd, Ge, Ag, Y, Sc, Zr, Si, Ti і Hf. Ці елементи утворюють складні інтерметалідні фази, що відрізняються топологією і морфологією. Під їх впливом подрібнюються макро- і мікрозерна металу, збільшується мікротвердість структурних компонентів.

У міру збільшення вмісту легуючих елементів в сплаві збільшувалися розміри сферичних интерметалідів і підвищувався загальна кількість надлишкової фази, покращуючи міцність і довговічність сплаву.

Встановлено, що жароміцність магнієвих сплавів залежить в першу чергу від кількості термостійкої інтерметалідної фази, кількісний вміст якої пов’язане з температурою плавлення легуючих елементів.

Наукова новизна. На основі атомно-електронної будови елементів, аналізу їх діаграм стану подвійних систем з магнієм визначено ряд легуючих елементів, які забезпечують краще поєднання механічних і жароміцних властивостей ливарних магнієвих сплавів.

Практична цінність. Використання нових магнієвих сплавів з високим комплексом механічних властивостей і жаростійкістю дозволило підвищити надійність і довговічність конструктивних елементів і деталей, які використовуються в різних галузях промисловості, наприклад, у машинобудуванні та виробництві авіаційних двигунів.

 

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Конструкційні і функціональні матеріали