Вплив вмісту алюмінію на мікроструктуру і фазовий склад сплавів Ti-Si-Al евтектичного типу

Автор(и)

  • V Mazur Національний технічний університет України «КПІ ім. І. Сікорського»,
  • L Birjukovich Національний технічний університет України «КПІ ім. І. Сікорського»,

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2019-1-5

Ключові слова:

Евтектика1, мікроструктура2, система Ti - Si –Al3, фазовий склад4

Анотація

Мета роботи. Вивчення мікроструктури, фазового складу та параметрів кристалічної решітки фазових складових композиційних сплавів системи Ti-Si-Al, які вміщують такі (наступні) фази: α- Ті, Ti5Si3, TiAl та Ti3Al.

Методи дослідження. Растрова електронна мікроскопія, рентгенофазовий аналіз.

Отримані результати. В експериментальних сплавах зафіксовано утворення двох двофазних (α-Ti + Ti5Si3 та Ti2,9Al2,1 + Ti5Si3) евтектик і однієї трифазної (α-Ti + γ + Ti5(Si, Al)3). Визначено параметри кристалічних решіток і співвідношення часток фазових складових. Збільшення вмісту алюмінію в експериментальних сплавах призводить до зменшення об’єму елементарної комірки для α-Ti та α2-Ti3Al в результаті зменшення параметрів кристалічної решітки, і до збільшення для силіциду Ti5Si3.

Наукова новизна. Вперше встановлена можливість утворення альтернативних двофазних евтектик α- Ti + Ti5(Si,Al)3 та Ti2,9Al2,1 + Ti5Si3. Визначено вплив вмісту алюмінію на закономірність зміни параметрів кристалічних решіток фазових складових експериментальних сплавів. Зі збільшенням вмісту алюмінію в заевтектичних сплавах характерно збільшення долі первинного силіциду титану Ti5(Si,Al)3 і появі інтерметалідів Ti 3Al та Ti Al. Збільшення вмісту алюмінію призводить до значного зменшення параметрів а, b, c та об’єму кристалічної комірки фаз α- Ti3Al та α- Ti і до збільшення цих параметрів фази Ti5(Si, Al)3.

Практична цінність. Визначено послідовність фазових реакцій у процесі структуроутворення сплавів. Виявлення евтектико-евтектоїдного процесу уможливлює керування подрібненням структурних складових з метою підвищення тріщиностійкості сплавів в перебігу проектування технології для заданого сплаву.

 

 

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Структуроутворення. Опір руйнуванню та фізико-механічні властивості