ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ТА ВИКОРИСТАННЯ КЕРАМОМАТРИЧНИХ КОМПОЗИТІВ

Автор(и)

  • V Pleskach Запорізький національний технічний університет, м. Запоріжжя, Ukraine
  • V Ol’shanetskii Запорізький національний технічний університет, м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2018-2-16

Ключові слова:

матеріалом матриці1, композиційні матеріали2,

Анотація

Композиційні матеріали сьогодні є одним з найзатребуваніших матеріалів сучасного промислового виробництва. Шляхом зміни складу і властивостей компонентів композиційного матеріалу (матриці й наповнювача, їх співвідношення, орієнтації наповнювача тощо) можна отримати будь-які вироби із заздалегідь заданими технологічними та експлуатаційними властивостями.

За матеріалом матриці композиційні матеріали поділяються на полімерні (ПКМ), металеві (МКМ) і керамічні (ККМ). Сьогоднінайбільше поширення мають ПКМ (до 80 % виробів за масою), на другому місці – МКМ. Сучасним керамічним композиційним матералам приділяється значно менше уваги [1, 2].

Керамічні, або керамоматричні, композиційні матеріали створюються шляхом суміщення керамічної матриці з вуглецевими волоконними або іншими армувальними компонентами. Порівняно з МКМ вони мають низку переваг: невелика густина при високій міцності, хімічна інертність, високі жаростійкість і жароміцність, зносостійкість та теплоізоляційна здатність, стійкість до дефектів мікроструктури та ін. Такі властивості дозволяють використовувати ККМ з високою надійністю в експлуатації при високих температурах та за умови статичних, вібраційних і ударних навантажень [3].

##submission.downloads##