Застосування матриць типу Гріна для розрахунку напружено-деформованого стану пологих оболонок з отворами

Автор(и)

  • S Levchuk Запорізький національний університет, м. Запоріжжя, Ukraine
  • A Khmelnytskyi Запорізький національний університет, м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2018-2-14

Ключові слова:

полога оболонка з отвором1, напружено-деформований стан2, матриця типу Гріна3, щільність потенціалу4

Анотація

Мета роботи. Розрахувати напружено-деформований стан пологих оболонок з отворами за допомогою спеціально побудованих матриць типу Гріна.

Методи дослідження. Апарати подвійних тригонометричних рядів Фур’є інтегральних рівнянь Фредгольма, матриць типу Гріна.

Отримані результати. Було розглянуто статичне деформування пологої оболонки з двома круговими отворами з виконанням умов Нав’є на контурі, розташованому на деякій відстані від зовнішньої межі оболонки, за умови, що на межі контуру отвору задано умови жорсткого затиснення. Аналізуючи отримані результати, можна відзначити, що як максимальні нормальні, так і максимальні дотичні напруження концентруються не тільки біля отворів, чого і треба було очікувати, оскільки на їх межах обрано умови жорсткого затиснення, а і в зоні, яка знаходиться посередині між двома отворами. Найменша ж концентрація згаданих вище напружень спостерігається біля лінії, на якій виконані умови Нав’є.

Наукова новизна. Метод розрахунку пологих оболонок з отворами, що був розроблений раніше, узагальнено на випадок, коли умови Нав’є виконано не на зовнішньому контурі пологої оболонки, а на деякій відстані від нього.

Практичне значення. Досліджувана задача моделює явища, які відбуваються, зокрема, при деформуванні елементів вулканізаційного обладнання. Одержані результати дозволяють виявити особливості роботи елементів конструкції складної структури і, зрештою, підвищити її ефективність шляхом оптимізації параметрів складників.

 

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Моделювання процесів в металургії та машинобудуванні