Виявлення закономірностей, обробка та прогнозування розподілів сульфідних включень у вуглецевої сталі, що твердіє в кокілі

Автор(и)

  • T Selivyorstova The National Metallurgical Academy of Ukraine, Dnipro, Ukraine, Ukraine
  • A Mikhalyov The National Metallurgical Academy of Ukraine, Dnipro, Ukraine, Ukraine
  • V Selivyorstov The National Metallurgical Academy of Ukraine, Dnipro, Ukraine, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2018-2-11

Ключові слова:

вуглецева сталь1, сульфідні включення2, газодинамічний вплив3, аналіз4, розподіл5

Анотація

Мета роботи. Обробка серії цифрових зображень сірчаних відбитків темплетів виливків зі сталі 35Л, що заливаються в неохолоджуваний кокіль, отримання на її основі аналітичних залежностей розмірів і кількості сульфідних включень для різних зон перетину виливка і параметрів газодинамічного впливу.

Методи дослідження. Розроблено комп’ютерну програму «ASImprints», яка призначена для обробки цифрових зображень сірчаних відбитків. Проведено обробку цифрових зображень сірчаних відбитків темплетів виливків зі сталі 35Л, отриманих за традиційною технологією лиття в кокіль, і при різних режимах газодинамічного впливу. Запропоновано математичний опис характеру розподілу сульфідних включень уздовж темплету виливку у вигляді ступеневої функції.

Отримані результати. Модель розподілу сульфідних включень в поперечному перерізі циліндричної виливки діаметром240 мм, що твердіє в неохолоджуваному кокілі при різних режимах газодинамічного впливу.

Наукова новизна. Отримано аналітичні залежності, що дозволяють інтерполювати значення параметрів ступеневого розподілу і тим самим скласти прогноз розподілу сульфідних включень в обраних зонах поперечного перерізу цієї циліндричної виливки, що твердіє в неохолоджуваному кокілі, при заданому режимі газодинамічного впливу.

Практична цінність. Запропонована модель дає змогу інтерполювати значення параметрів ступеневого розподілу для складання прогнозу розподілу сульфідних включень в поперечному перерізі даної циліндричної виливки, що твердіє в неохолоджуваному кокілі, при заданому режимі газодинамічного впливу. Проведений кореляційний аналіз функції щільності ймовірності ступеневого розподілу, отриманої для кожного з розглянутих фрагментів вибраних зон перетину виливка, показав статистичну однорідність фрагментів, що належать одній зоні, і можливість проведення кількісного аналізу зони цифрового зображення сірчаного відбитка по його фрагменту.

 

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Моделювання процесів в металургії та машинобудуванні