Прогнозування температурних інтервалів кристалізації і гомогенізації в монокристалічних жароміцних нікелевих сплавах

Автор(и)

  • O Glotka Запорізький національний технічний університет, м. Запоріжжя, Ukraine
  • S Gaiduk Запорізький національний технічний університет, м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15588/1607-6885-2018-2-4

Ключові слова:

монокристалічні жароміцні нікелеві сплави1, термодинамічні процеси виділення фаз2, критичні температури3

Анотація

Мета роботи. Отримання прогнозувальних регресійних моделей, за допомогою яких можна адекватно розраховувати критичні температури для монокристалічних жароміцних нікелевих сплавів (ЖНС), без проведення попередніх експериментів.

Методи дослідження. Експериментальні значення оброблялися в програмному комплексі Microsoft Office в пакеті EXCEL методом найменших квадратів з отриманням кореляційних залежностей типу «параметр-властивість» з отриманням математичних рівнянь регресійних моделей, які оптимально описують ці залежності, і побудовою ліній трендів.

Отримані результати. Проведено моделювання температурних характеристик монокристалічних жароміцних нікелевих сплавів. Наведено співвідношення легувальних елементів і регресійні моделі за допомогою яких можливо прогнозувати ширину температурного інтервалу кристалізації і оптимальну температуру гомогенізації для конкретного сплаву.

Наукова новизна. Вперше запропоновано співвідношення Kγ′ і Kγ за допомогою яких можна адекватно прогнозувати температурні характеристики для багатокомпонентних композицій монокристалічних ЖНС. Вперше наведено регресійні моделі для розрахунку критичних температур t п.р, tевт, tS, і tL, які дають можливість прогнозувати температурні інтервали кристалізації і гомогенізації.

Практична цінність. Запропоновано ефективне рішення за прогнозування термодинамічної стабільності фаз сплавів, як при розробленні нових складів ЖНС, так і при вдосконаленні відомих промислових марок.

 

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Технології отримання та обробки конструкційних матеріалів